Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Offentlige innkjøp

Gode matvalg – bedre resultater

Vi som handler mat fra leverandører gjennom offentlige innkjøpsavtaler kan bidra til bedre økologisk utvalg ved å etterspørre og ikke minst kjøpe økologiske varer jevnlig. Vi kan også kontakte de i kommunen og fylkeskommunen som er ansvarlige for avtalene og informere om at vi ønsker et bedre utvalg av økologisk mat! Jo flere som etterspør og kjøper økologisk jevnlig, desto enklere blir det for leverandøren å ta inn økologiske varer på lager. Vi som spør etter økologisk mat er ikke masete, bare litt ekstra nøye!

Alle statlige, kommunale og fylkeskommunale myndigheter omfattes av Lov om offentlige anskaffelser (LOA). Etter LOA er det lovfestet at offentlige myndigheter under planleggingen av den enkelte anskaffelse skal ta hensyn til miljømessige konsekvenser av anskaffelsen. Etter forskrift om offentlige anskaffelser (FOA) skal det også, så langt det er mulig, stilles konkrete  miljøkrav til produktets ytelse. Det er derfor fullt mulig å kjøpe økologiske mat- og drikkevarer og samtidig handle i tråd med regelverket om offentlige anskaffelser. Men dette avhenger av at innkjøpsavtalen som inngås sikrer god tilgang på økologiske varer.

Fra og med 1. januar 2017 kan offentlige innkjøpere benytte anerkjente merkeordninger mer offensivt enn før for å sikre seg leveranser med god miljømessig og sosial/etisk standard på anskaffede varer og tjenester, i henhold til en ny forskrift for offentlige anskaffelser. Les mer på DFØs nettsider.

Bærekraftige måltider i offentlige kjøkken

9.–10. mars 2022 avholdt forsknings- og innovasjonsprosjektet «Kjøp bærekraftig» et seminar hvor Matvalget deltok. Prosjekt har som formål at forskere og anskaffelsesavdelingen i DFØ skal hjelpe offentlige organisasjoner å kjøpe mat og cateringtjenester mer bærekraftig.

Nedenfor kan du se og høre Marte von Krogh og Hanne Ringstrøm forteller om hvordan Matvalget jobber, om Debio og om bærekraftige måltider i offentlig sektor med samarbeidsprosjektet med Viken fylkeskommune som eksempel.

Generell veiledning

  • Veileder for bærekraftige offentlige innkjøp

    Last ned
Film om hvordan og hvorfor stille krav til økologisk mat i offentlige anskaffelser

Vil du vite mer om offentlig innkjøp og hva Matvalget kan bidra med til din virksomhet?

Kontakt