Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

AHUS jobber for mer økomat!

På Akershus Universitetssykehus HF får du alltid økologisk risengrynsgrøt. Dette er mye takket være den nye seksjonslederen for Kafé & Catering og tidligere leder for produksjonskjøkkenet hos Ahus, Sigurd Karlstad.

Tekst og foto: Marie Bjørnbeth Noste

Å satse økologisk krever at man både har ledelsen og ansatte med på laget, og det er ikke alltid gitt at interesse for økologi er utgangspunktet man har og jobbe med. Derfor er det behov for en ildsjel. Seksjonsleder Sigurd Karlstad har hele tiden hatt som mål å implementere mer økologisk mat og er glad for at han har fått med seg både ledergruppe og de ansatte på en større satsing slik at alle drar i samme retning. Det er viktig for å nå målet.

Økologisk risengrynsgrøt er fast på menyen i kantinen på Ahus.

Med et bachelorstudium i kostøkonomi, ernæring og ledelse i ryggen, der hovedoppgaven omhandlet økologisk mat i offentlig sektor, har Sigurd kanskje en litt annen motivasjon enn de fleste andre. Selv om jobben med å innføre mer økologiske varer fortsatt er i startgropen, er planen på sikt å klare Debios bronsemerke – 15 % økologiske varer utgjør mye mat for et av landets største sykehus.

Lyspunktet Kafé serverer omtrent 1000 personer fra mandag til fredag. Under ØKOUKA 2017 tilbød de 15 % økomat. Med økologisk egg, juice, kaffe, te, melk og knekkebrød fikk kundene en uke litt utenom det vanlige. Det falt tydeligvis i smak. – De økologiske knekkebrødene ble etterspurt i uken etterpå. Folk smaker forskjell, forteller Sigurd.

Matvalgets mat-og miljøveileder Alexandra Verdu gjestet Lyspunktet café under ØKOUKA. Her sammen med kjøkkensjef og seksjonsleder Sigurd Karlstad.

«Nå har vi snakket om å gå over til å lage økologisk potetmos. Det går en del kilo potetmos i året for en stor institusjon som Ahus!»

– – sier Sigurd med et smil

Under ØKOUKA gjestet også Matvalget Ahus for å synliggjøre satsingen på bærekraftige måltider. Det var gjennom et tidligere møte med mat-og miljøveileder Camilla Wilse fra Matvalget at idéen om å delta i ØKOUKA ble sådd. Gjennom Matvalget dro Sigurd også med seg mye nyttig informasjon om hvilke leverandører det går an å bruke. Blant annet ble han tipset om Nortura som også deltok med økologisk fårikål på fårikålens dag som var i løpet av ØKOUKA. I tillegg gjestet økobonden Runar Sørli og Friele med økologisk kaffestand.

Leverandørens tilbud på økologiske varer er dessverre fortsatt begrenset. – Som en del av Helse Sørøst er vi en stor aktør innen offentlige innkjøp. Forhåpentligvis kan dette bidra til et større press på leverandørene til å bli bedre både på utvalg og pris på økologiske varer, sier Sigurd og forteller ivrig videre: – Nå har vi snakket om å gå over til å lage økologisk potetmos. Det går en del kilo potetmos i året for en stor institusjon som Ahus, smiler Sigurd.

Under ØKOUKA delte Matvalget ut heløkologiske smaksprøver på eplekompott med Røros-rømme!

«Forkledd som forundringspakker til halvparten av vanlig pris, kan kundene på Ahus nyte mat som ellers skulle ha vært kastet.»

– Sigurd Karlstad

I august tok spisestedene på Ahus i bruk mobilappen «To good to go». Dette ble en umiddelbar suksess. Forkledd som forundringspakker til halvparten av vanlig pris, kan kundene på Ahus nyte mat som ellers skulle ha vært kastet. Å redusere matsvinn samtidig som man tjener penger er en ekte «vinn vinn situasjon». – Vi er første sykehus som benytter oss av denne ordningen. Andre sykehus, som for eksempel St.Olavs Hospital vurderer det samme. – Det er gøy å kunne være en inspirasjon, forteller Karlstad. Hvert år produserer sykehuset 16 tonn matavfall. Dette inkluderer riktignok kaffegrut, men en reduksjon er allikevel ønskelig.

– Hittil har vi solgt 500 måltider gjennom «Too good to go-appen».

Sigurd ser ikke bort ifra at prosjektene de har igangsatt som å være delaktig i ØKOUKA og fokus på redusere matsvinn vil ha ringvirkninger for bedriften. – Det at vi får oppmerksomhet utad, blant annet i media, for prosjektene vi gjør kan bidra til at Ahus tiltrekker seg flere arbeidssøkere som er opptatt av miljø. Ikke bare i kantinen, men også ellers i bedriften. Sigurd håper også på å kunne inspirere kundene sine. – Vi metter mange mennesker. Ved å servere gode kvalitetsprodukter kan vi inspirere og oppdra folk til å velge mat som er bedre for miljø, avslutter han.

Anca Hutanu, Line Therese Frilseth, Sigurd Karlstad og Sabiye Yildiz er godt fornøyd med det økte fokuset på økologi og bærekraft i kantinen på et av landets største sykehus.

Del denne artikkelen

Kontakt